Jak przenieść program na nowy komputer

Tu można zadać pytania dotyczące działania programu, sposobu wykonania określonych funkcji.

Moderator: Prosper_Lublin

Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez sla » Pt wrz 12, 2008 10:03 am

Witam, uprzejmie proszę o informację jak wyżej - w jaki sposób mam po zmianie komputera, przenieść zawartość programu, tzn wpisane dokumenty? Wiem, że archiwizuję program ale nie wiem w jaki sposób tę archiwizację mogę wprowadzić do programu i czy to się da zrobic na drugim komputerze (na starym skasuje program kiedy na nowym wszystko będzie dobrze).
Czy to się da, mam nadzieję że tak? Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam
sla
 
Posty: 21
Dołączył(a): N mar 16, 2008 9:47 am

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » Pt wrz 12, 2008 9:31 pm

Tak, oczywiście da się to zrobić. Na komputerze docelowym należy zainstalować tą samą wersję programu - następnie po jej uruchomieniu - zdearchiwizować wcześniej przygotowane archiwum. W zależności od wersji programu - archiwizację/dearchiwizację wykonuje się w samym programie lub w module administracyjnym (PROSPERadmin).
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez sla » N wrz 14, 2008 11:20 am

Dziękuję, przeglądając program tak sobie pomyślałam ze dearchiwizacja to musi byc odwrotnosc archiwizacji. Tylko w jaki sposob wskazac - moze gdzie wgrac - plik archiwizacyjny? Byc moze to sie okaze latwe w trakcie pracy, teraz pytam w teorii. Pozdrawiam
sla
 
Posty: 21
Dołączył(a): N mar 16, 2008 9:47 am

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » N wrz 14, 2008 3:10 pm

Nie ma znaczenia lokalizacja pliku-archiwum. Nie jest ona "sztywno" ustalona. W trakcie dearchiwizacji - wskazuje się ścieżkę - lokalizację archiwum. Możę to być dysk sieciowy, cd-rom, pendrive czy dowolny katalog na dysku lokalnym.
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez sla » Pn wrz 15, 2008 11:27 am

A więc, zrobiłam tak jak Pan napisał, ale niestety, w nowo zainstalowanym programie nie widzę wprowadzonych na starym komputerze dokumentów.
Zrobiłam tak: sciągnełam program KPR ze strony, zainstalowalam. Uruchomilam, zapytal mnie o bazy, czy utworzyc. Moze tu byl blad ze powiedzialam tak? Tworzac te bazy zglaszal sporo jakichs bledow. W koncu zakonczyl i kazal zamknac program. Zamknelam i weszlam w administratora, tam wskazalam plik utworzony poprzez program na starym komputerze i kazalam wykonac dearchiwizacje. To wykonal bez problemow. Zamknelam admina i weszlam znow w program, w kartoteki, a tu pusto...
Dodam, ze stary system to XP, nowy to Vista.

Jaki blad zrobilam, jak zrobic zeby bylo dobrze?
Z gory dziekuje za rady, pozdrawiam
sla
 
Posty: 21
Dołączył(a): N mar 16, 2008 9:47 am

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » Pn wrz 15, 2008 12:39 pm

Być może problem leży w katalogach z programem. Jeżeli ma Pani dostęp jeszcze do starego komputera proszę plik: c:\program files\prosper\databases\prosper.gdb (w starej lokalizacji) skopiowac do nowego komputera do dokładnie tej samej lokalizacji (założyłem, że program został zaisntalowany na dysku C: w standardowym katalogu).
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez sla » Pn wrz 15, 2008 1:06 pm

prosper napisał(a):Być może problem leży w katalogach z programem. Jeżeli ma Pani dostęp jeszcze do starego komputera proszę plik: c:\program files\prosper\databases\prosper.gdb (w starej lokalizacji) skopiowac do nowego komputera do dokładnie tej samej lokalizacji (założyłem, że program został zaisntalowany na dysku C: w standardowym katalogu).


To była rada w trafiona jak strzał w dziesiątkę!!! Zadziałało, zaczynając od tego że program wrócił do hasła takiego jak na starym komputerze, więc już widziałam że coś się zmieniło! Dokumenty są a ja jestem bardzo wdzięczna za pomoc, dziękuję i pozdrawiam!
sla
 
Posty: 21
Dołączył(a): N mar 16, 2008 9:47 am

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » Pn maja 23, 2011 9:32 pm

Wątek nie dotyczy niestety dowolnego programu ale wyłącznie systemu PROSPER. Przeniesienie emaili to zupełnie inna bajka :).
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez malgorzata731 » Cz lut 02, 2012 2:50 pm

Witam ! Mam podobny problem ,otóż nie mogę przenieś danych na drugi komputer.Wszystko zrobiłam tak jak było napisane na forum no i udało się(ale tylko raz) teraz wprowadzając faktury na jednym komputerze nie mogę ich przenieś na drugi, wyskakuje mi na tym drugim ,że jest uszkodzony plik a zrobiłam tak samo za pierwszym razem i było dobrze.Co robic?
Usiłuje przenieś za pomocą pendrive.Bardzo proszę o pomoc!!!!!!!
malgorzata731
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz lut 02, 2012 2:29 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » Cz lut 02, 2012 5:08 pm

Jakie dokładnie błędy się wyświetlają? Do jakiego katalogu są przenoszone dane?
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez malgorzata731 » Cz lut 02, 2012 6:09 pm

Dane przenoszę do archiwum .Jak mam zapisane na pendrive to wchodzę na drugi komputer, następnie otwieram "prospera" ,Admin pisze baza danych: C;\Program Files\DataBases\prosper.gdb (to zostawiam)
Plik Archiwum: tu wybieram pendrive i plik archiwum następnie np... 201201311705.ar naciskam dearchiwizację (wyskakuje dearchiwizacja zakończona ) czyli tym razem jest ok ale w programie tego nie ma.
malgorzata731
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz lut 02, 2012 2:29 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez prosper » Cz lut 02, 2012 6:23 pm

Proszę po prostu przenieść plik prosper.gdb bez archiwum. Jeżeli serwer "trzyma" bazę danych dearchiwizator nie podmieni plików.
prosper
Site Admin
 
Posty: 186
Dołączył(a): Śr kwi 14, 2004 8:37 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez malgorzata731 » Cz lut 02, 2012 6:36 pm

Niestety w dalszym ciągu są tylko te dawniejsze faktury.
malgorzata731
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz lut 02, 2012 2:29 pm

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez princessa2013 » Śr mar 20, 2013 11:51 am

ja robię z godnie z PAństwa instrukcjami i wyskakuje mi error?
princessa2013
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn mar 18, 2013 10:57 am
Lokalizacja: wrocław

Re: Jak przenieść program na nowy komputer

Postprzez ZleceWWW » N mar 24, 2013 8:16 am

Proszę po prostu przenieść plik prosper.gdb bez archiwum..

U mnie pomogło, dziękuję za rozwiązanie.
ZleceWWW
 
Posty: 1
Dołączył(a): So mar 23, 2013 7:10 pm


Powrót do Jak to działa? Jak to zrobić?

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość