pakiet office jako oprogramowanie nauczyciela

Masz wątpliwości prawne? Szukasz podstaw prawnych do decyzji urzędu? Zapytaj na tym forum!

Moderator: prosper

pakiet office jako oprogramowanie nauczyciela

Postprzez sla » N wrz 14, 2008 11:32 am

Witam, mam pewne wątpliwości, byłabym wdzieczna za odpowiedz:
Prowadzę działalność gospodarczą (osoba fizyczna prowadząca działalność) w zakresie nauczania języków obcych - uczę a do mojej pracy korzystam z przygotowanych przeze mnie materiałów, ktorych nie sprzedaję, a daję uczniom w wydruku.
Czyli, jestem nauczycielką - czy moge na moim komputerze zainstalowac i używać programów dla studentów i nauczycieli? Chodzi mi głównie o pakiet Microsoft Office. Niby w pakiecie jest napisane jasno że nie może być wykorzystywany do działalności zarobkowej (zresztą to samo jest napisane na pakiecie open office który jest darmowy...), ale skoro ja nie sprzedaję tego co z robię na komputerze a jest to jedynie moja pomoc w pracy, to czym się różni ta sytuacja od sytuacji nauczyciela który jest zatrudniony na umowę o pracę w szkole i do swojej pracy też na swoim domowym komputerze używa - i ma do tego prawo - pakietu office for students and teachers? W sumie, on też to robi w celach zarobkowych...
Czy mogłabym otrzymać odpowiedź wiążącą na to pytanie - czy może mieć znaczenie ewentualnie fakt, czy komputer jest zarejestrowany na mnie czy na działalność? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
sla

Re: pakiet office jako oprogramowanie nauczyciela

Postprzez prosper » N wrz 14, 2008 3:33 pm

Witam, kwestia oprogramowania do celów edykacyjnych jest dosyć znanym tematem. Dokładne ograniczenia dotyczące możliwości wykorzystania takiego oprogramowania precyzuje konkretna umowa licencyjna do oprogramowania. Jeżeli jednak w umowie licencyjnej znajduje się zastrzeżenie, że używane oprogramowanie nie może być wykorzystane do celów komercyjnych (przynoszących dochód) - to zazwyczaj przyjmuje się tutaj pojęcie równoważne z czynnościami, które możemy "podciągnąć" do podatkowego pojęcia kosztów uzyskania przychodu. Inaczej mówiąc - jeżeli wykorzystanie oprogramowania przyczynia się do osiągania przychodu (nie koniecznie bezpośrednio - czyli nie chodzi tu tylko o sprzedaż materiałów) - traktuje się to jako wykorzystanie komercyjne.

Wykorzystanie oprogramowania przez nauczycieli jest przez licencjodawce traktowane jako użyczenie oprogramowania, którego wykorzystanie de facto nie zwiększa przychodów nauczyciala. W przeciwnym wypadku stanowi to naruszenie umowy licencyjnej. Co istotne przez wykorzystanie rozumie się nie tylko tworzenie dokumentów/plików na własne potrzeby (chyba, że licencja dokładnie to precyzuje).

Przykład: Nauczyciel udostępnia materiały (dowolnie - w wersji papierowej czy elektronicznej) swoim uczniom - warunki licencji są zachowane. Z kolei nauczyciel drukuje foldery reklamowe swojej szkoły / prowadzonej działalności itd. - przy użyciu tego oprogramowania warunki licencji są naruszane.

Oczywiście można uznać, że udostępniając materiały uczniom zwiększa się prestiż szkoły i przyczynia do zwiększenia przychodów ale bezpośrednie udowodnienie takiego związku byłoby dosyć karkołomne i właściwie wyłączałoby użycie takiego oprogramowania w ogóle. Nasza firma również powszechnie udostępnia różne wersje programów do celów edukacyjnych (również podmiotom komercyjnym - np. firmom szkoleniowym) i zawsze sprawdzamy spełnienie celu edukacyjnego. Program księgowy użyty do szkolenia kursantów - spełnia te warunki. Ten sam program użyty do prowadzenia własnej księgowości firmy szkoleniowej - już celu edykacyjnego nie spełnia.

Powyższa informacja nie jest ekspertyzą prawną ale wynika z naszego doświadzczenia w tej dziedzinie oraz znanych intepretacji Urzędu Kontroli Skarbowej w dziedzinie oprogramowania OpenSource licencjonowanego do celów niekorecyjnych.
prosper
Site Admin

Postprzez sla » N wrz 14, 2008 6:53 pm

prosper napisał(a):Przykład: Nauczyciel udostępnia materiały (dowolnie - w wersji papierowej czy elektronicznej) swoim uczniom - warunki licencji są zachowane. Z kolei nauczyciel drukuje foldery reklamowe swojej szkoły / prowadzonej działalności itd. - przy użyciu tego oprogramowania warunki licencji są naruszane.

Czy w takim razie dobrze rozumiem Pańskie rozumowanie - skoro w mojej działalności edukacyjnej (potwierdzonej rejestracją działalności w zakresie nauczania języków obcych) nie będę wykorzystywać oprogramowania w celu sporzadzania jakichkolwiek folderow czy innych rodzajów reklamy działalności, natomiast będę je wykorzystać w celu sporządzania nieodpłatnych materiałów szkoleniowych - to w takim przypadku mogłabym bez obawy o ewentualne problemy korzystać z tego typu oprogramowania?

Jeśli tak, to czy ma znaczenie czy komputer jest kupiony calkowicie prywatnie czy wciagniety do srodkow trwalych i amortyzowany?
sla

Postprzez prosper » Pn wrz 15, 2008 7:32 am

Według naszej wiedzy - miejsce zainstalowania nie jest przedmiotem ograniczeń licencyjnych (nie ma znaczenia). Proszę jednak zwrócić uwagę na ewentualne dodatkowe ograniczenia. Nie wiem dokładnie jaką liencję Pani posiada (Microsoft ma kilka różnych pakietów z różnymi licencjami do celów edykacyjnych) ale w co najmniej kilku z nich jest wyjątek związany z działalnością gospodarczą. Inaczej mówiąć - nauczyciel zatrudniony w placówce oświatowej posiada prawo do uzytkowania takiego oprogramowania - natomiast nauczyciel prowadzący działalność gospodarczą w zakresie nauczania już nie.

Jak napisałem wcześniej nie wiem o jaki pakiet chodzi. Prosze np. zajrzeć na stronę: http://www.microsoft.com/poland/office/ ... mpare.mspx gdzie w przykładach można przeanalizować jak to wygląda. Oczywiście proszę pamiętać, że licencja do Pani produktu może to formułować inaczej. Znane są nam przypadki, że pozornie ten sam produkt był w róznych seriach dystrybuowany z różnymi - w bardzo znaczący sposób - licencjami.
prosper
Site Admin

Postprzez sla » Pn wrz 15, 2008 7:56 am

[quote="prosper"] Nie wiem dokładnie jaką liencję Pani posiada (Microsoft ma kilka różnych pakietów z różnymi licencjami do celów edykacyjnych) ale w co najmniej kilku z nich jest wyjątek związany z działalnością gospodarczą. Inaczej mówiąć - nauczyciel zatrudniony w placówce oświatowej posiada prawo do uzytkowania takiego oprogramowania - natomiast nauczyciel prowadzący działalność gospodarczą w zakresie nauczania już nie.

No tak, i chyba w ten sposób jednoznacznie mi Pan odpisał jak jest... Ja nie mam jeszcze zadnej licencji poniewaz dopiero mysle o zakupie programu, z tego tez powodu zadaje te pytania, gdyz nie chcialabym kupic czegos co byloby nielegalne. Dlatego wlasnie zastanawialam sie i myslalam ze moze jest tak, ze home edition jest nie dla mnie, ale juz wydanie dla nauczycieli i studentow - tak, rozumowalam podobnie jak Pan w poprzednim poscie - ze tak samo moja dzialalnosc oswiatowa przynosi mi dochod jak dzialalnosc oswiatowa nauczyciela pracujacego w szkole - to wydawaloby sie logiczne. Jednak skoro jest tak jak Pan pisze, to nic z tego - a wedlug mnie jest to niesprawiedliwe, jednak co zrobic...

Chcialabym wiedziec w takim razie, ale tego Pan pewnie nie wie, czy jest jakas licencja ktora by byla dostosowana do tej sytuacji.
W proponowanych przez Microsoft wydaniach widze jedynie Office for Small Business, to z pewnoscia jest oprogramowanie wlasciwe, niewlasciwa jest jedynie jego cena... :(

Jeśli mozna, chcialabym jeszcze zadac pytanie na temat oprogramowania sprzedawanego jako oem. Jak to wygląda wobec prawa, w przypadku kontroli? Takie oprogramowanie powinno być sprzedawane razem z urządzeniem, ale jeśli urządzenia już nie ma? Niektórzy sprzedawcy sprzedają oprogramowanie OEM z jakąś częścią do komputera (kartą sieciową itp). Karta dawno została wymieniona, zresztą na fakturze nic o tym nie ma że była jakaś karta - czy to oprogramowanie jest legalne w świetle przepisów?
sla

Postprzez prosper » Pn wrz 15, 2008 10:11 am

Doskonale rozumiem Pani rozczarowanie w kwestii licencjonowania prowadzonego przez Microsoft. Wersje edykacyjne są de facto bardz mocno ograniczane własnie przez warunki licencyjne. Microsoft ma bardzo dużo różnych wersji licencji niestety według mojej wiedzy żadna z obecnie oferowanych nie oferuje takie modelu, który pozwoliłby Pani używać pakiet zgodnie prawem. Kwestia działalności gospodarczej jest występuje w praktycznie każdym produkce edukacyjnym Microsoftu poza pakietami dedykowanymi indywidualnymi umowami dla firm szkoleniowych.

Kwestia OEM.
Jeżeli mówimu o Microsoft to sprawa tu uległa zmianie chyba około 2006 roku. Umowa OEM dystrybuowana przez MS po tej dacie zawiera informację, która precyzuje, że korzystanie z takiego oprogramowania musi wiązać się z zakupionym urządzeniem. Inaczej mówiąc, jeżeli urządzenia nie ma - używanie nie jest legalne. Zalecam jednak sprawdzenie dokładnie umowy OEM jaka została dołączona do tego produktu. Jest ona wiążąca i istnieje możliwość, że zawiera inne (starsze) ustalenia.
prosper
Site Admin

Postprzez sla » Pn wrz 15, 2008 11:32 am

prosper napisał(a):Jeżeli mówimu o Microsoft to sprawa tu uległa zmianie chyba około 2006 roku. Umowa OEM dystrybuowana przez MS po tej dacie zawiera informację, która precyzuje, że korzystanie z takiego oprogramowania musi wiązać się z zakupionym urządzeniem. Inaczej mówiąc, jeżeli urządzenia nie ma - używanie nie jest legalne. Zalecam jednak sprawdzenie dokładnie umowy OEM jaka została dołączona do tego produktu. Jest ona wiążąca i istnieje możliwość, że zawiera inne (starsze) ustalenia.

Co do kwestii OEM chodziło mi o wersję programu Photoshop 6.0 która kupiłam kilka lat temu i używam wierząc że robie to legalnie, a co jakiś czas mam co do tego wątpliwości, kupiłam w Niemczech na fakturę, na fakturze widnieje tylko sam program.

Co do pozostałych kwestii serdecznie dziękuję za poświęcony czas. Dowiedziałam się tego czego niestety się spodziewałam, choć przez chwilę miałam nadzieję ze jest jakaś nadzieja :? Jednak lepiej wiedzieć dokładnie jak jest, nawet jeśli nie są to pozytywne wiadomości.
Pozdrawiam serdecznie,
sla

Postprzez prosper » Pn wrz 15, 2008 12:42 pm

Nalezy sięgnąć do umowy licencyjnej (jej kopia powinna być tez na dysku). OEM zawsze oznacza powiązanie sprzętu (producenta) z oprogramowaniem. Możliwe jest tez potraktowanie właściciela jako producenta (składa/montuje) swój sprzęt. MS własnie takie wyjatki robi dla Visty. Prosze to po prostu sprawdzić w licencji - być może tak właśnie to regulowała.
prosper
Site Admin

Postprzez sla » Pn wrz 15, 2008 1:11 pm

prosper napisał(a):Nalezy sięgnąć do umowy licencyjnej (jej kopia powinna być tez na dysku). OEM zawsze oznacza powiązanie sprzętu (producenta) z oprogramowaniem. Możliwe jest tez potraktowanie właściciela jako producenta (składa/montuje) swój sprzęt. MS własnie takie wyjatki robi dla Visty. Prosze to po prostu sprawdzić w licencji - być może tak właśnie to regulowała.

Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc, pozdrawiam
sla

Postprzez sla » Wt wrz 30, 2008 7:58 am

Witam, mam jeszcze jedno pytanie w tej kwestii:
wczoraj ktoś mi powiedział, że wie na pewno, że kwestie legalności programów dotyczą tego co się z tym programem robi, a nie tego, w jakim są komputerze, to znaczy, że skoro mój komputer jest nie tylko komputerem używanym w firmie (chcę go amortyzować, choć nie musze tego zrobić, gdyby to spowodowalo jakis problem) ale też jest moim prywatnym komputerem w którym mam moje prywatne pliki nie związane z dzialalnościa gospodarczą, to w takim przypadku mogę na tym komputerze zainstalować legalnie zakupiony program office dla użytkowników domowych nabyty przez domownika i używać go do moich prywatnych celów. I w takim przypadku w żadnej kontroli legalności nikt nie powinien zakwestionować legalności programu zainstalowanego na tym komputerze.
Czy to jest prawda?
Z góry dziękuję za odpowiedź
sla

Postprzez prosper » Wt wrz 30, 2008 10:37 am

No niestety ale to taka prawda częściowa. Wczesniej rozmawialiśmy (pisaliśmy) o licencji typu OEM (czyli: Original Equipment Manufacturer). I taki typ licencji jest przeznaczony dla konkretnego producenta sprzetu - na konkretny sprzęt (konkretyzacja może nastąpić po zainstalowaniu oprogramowania). Taka licencja - jest bezwzględnie związana ze sprzętem.

Inne typy licencji, inne umowy - to już inna sprawa. We wszystkich wcześniejszych postach pisaliśmy o licencji OEM. Nadal proponuję sięgnąć do konretnego dokumentu. Ogólne zasady OEM są takie jak przedstawiłem powyżej. Co nie znaczy, że np. Adobe wypuściło Photoshopa z jakąś szczególną licencją OEM.
prosper
Site Admin

Postprzez sla » Wt wrz 30, 2008 2:20 pm

prosper napisał(a):No niestety ale to taka prawda częściowa. Wczesniej rozmawialiśmy (pisaliśmy) o licencji typu OEM (czyli: Original Equipment Manufacturer). ... We wszystkich wcześniejszych postach pisaliśmy o licencji OEM..

No nie, przepraszam, ale o OEM pisałam później (chodziło o photoshopa), ale zaczęłam ten wątek od pytania o pakiet office sprzedawany na wolnym rynku nie jako oem, ale dla nauczycieli, lub też ten do użytku domowego - zgodnie z tematem wątku. I teraz moje pytanie dotyczyło właśnie tego typu pakietu, lub też, co zrobić żeby móc używać takiego oprogramowania mimo, że prowadzę działalność gospodarczą.
sla

Postprzez prosper » Wt wrz 30, 2008 8:50 pm

Jak wyżej - jeżeli nie jest to OEM - nie ma tu żadnego powiązania ze sprzętem.

W wiadomości, w której Pani pisze, że "ktoś powiedział" nie ma żadnej wskazówki, o którą licencję chodzi :). Dlatego też napisałem zarówno o OEM

OEM (czyli: Original Equipment Manufacturer). I taki typ licencji jest przeznaczony dla konkretnego producenta sprzetu

jak i innych licencjach

Inne typy licencji, inne umowy - to już inna sprawa.
.
prosper
Site Admin

Powrót do Prawo